It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Wil je hier verandering in brengen? Lees onderstaande tips om je droomjob te vinden!

1. Neem jezelf onder de loep

De zoektocht naar een droomjob begint bij zelfkennis. Weet jij écht wie je bent? Zoek een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat vind jij leuk en wat niet?
  • Waar ben jij goed in en waarin niet?
  • Wat wil jij nog bereiken?
  • Hoe zie jij de toekomst?

Het antwoord op deze vragen geeft je kennis over jezelf en zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Omschrijf vervolgens hoe je droomjob eruitziet. Wat wil je en wat wil je zéker niet? Van zodra je alles netjes op een rij hebt gezet, kan je veel gerichter zoeken en aan jezelf werken om te geraken waar je wilt.

2. Zorg dat bedrijven jou vinden

Zorg dat iedereen weet wie jij bent en waar je naartoe wilt. Een handig medium hiervoor is LinkedIn. Een LinkedIn-profiel kan dienen als je online visitekaartje. Heb je nog geen LinkedIn-profiel? Maak er dan asap één aan en zorg dat je het zo goed mogelijk up-to-date houdt. Bovendien kan je op je profiel aangeven dat je openstaat voor opportuniteiten én kan jij zelf bepalen voor welke opportuniteiten recruiters jou mogen contacteren. Daarnaast is het belangrijk om een voldoende breed netwerk uit te bouwen. Ga naar evenementen of leer vrienden van vrienden kennen. Hoe meer connecties je hebt, hoe meer kans dat je iemand kent die jou aan je droomjob kan helpen.


Wil je meer tips over hoe je sociale media kan inzetten in de zoektocht naar je droomjob? Klik dan hier.

3. Kijk naar de bedrijfscultuur- en waarden

Nu je weet wat je wilt, is het een goed idee om te kijken naar de waarden die bedrijven uitstralen. Alvorens je ergens solliciteert, kijk je best naar wat de cultuur en visie van het bedrijf is. Denk bijvoorbeeld na over wat de invloed van het bedrijf op de maatschappij is. Vind jij het belangrijk om een sociale impact te hebben of wil jij dat het bedrijf een goede reputatie heeft? Daarnaast is het belangrijk om na te gaan hoe het bedrijf tegenover thuiswerk, flexibiliteit en vakantie staat. Hiervan zal afhangen of jij jezelf op lange termijn ziet werken bij de organisatie.

3. Kijk naar de bedrijfscultuur- en waarden

Nu je weet wat je wilt, is het een goed idee om te kijken naar de waarden die bedrijven uitstralen. Alvorens je ergens solliciteert, kijk je best naar wat de cultuur en visie van het bedrijf is. Denk bijvoorbeeld na over wat de invloed van het bedrijf op de maatschappij is.

Vind jij het belangrijk om een sociale impact te hebben of wil jij dat het bedrijf een goede reputatie heeft? Daarnaast is het belangrijk om na te gaan hoe het bedrijf tegenover thuiswerk, flexibiliteit en vakantie staat. Hiervan zal afhangen of jij jezelf op lange termijn ziet werken bij de organisatie.

4. Solliciteer efficiënt en selectief

Ga je zelf aan de slag met solliciteren? Wees dan efficiënt en selectief. Solliciteer enkel voor functies die je écht wil uitvoeren en bij bedrijven die dezelfde waarden delen als jou.

Het is niet efficiënt om je CV en motivatiebrief à volonté uit te sturen. Enerzijds omdat je niet elke job even graag zal willen doen en anderzijds omdat je eens zoveel afwijzingen krijgt als wanneer je selectiever solliciteert. We moeten vast niet uitleggen dat je zo je zelfvertrouwen en motivatie alleen maar naar beneden zal duwen…

5. Blijf op de hoogte van jobs dankzij ons vacature overzicht

Wil jij zeker zijn dat je je droomjob niet mist? Schrijf je dan in op onze job alert. Zo word je op de hoogte gebracht van interessante functies binnen je sector. Onze consultants kunnen jou bovendien vacatures voorstellen die 100 % matchen met je profiel en verwachtingen.