It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

1. Wat doe je het liefst?

Analyseer waar je op dagelijkse basis het allerliefst je tijd aan besteedt. Wat doe jij écht graag? Maak een lijst van activiteiten of taken die je leuk vindt om te doen, hieruit zal een opsomming van passies ontstaan. Als je graag met iets bezig bent en er veel tijd aan besteedt, zal je er waarschijnlijk beter in zijn dan iemand die zich er niet in verdiept. Uit dit lijstje van bezigheden, zal je alvast enkele van je talenten ontdekken.

2. Waar liggen je interesses?

Ben je geïnteresseerd in bijvoorbeeld talen, wetenschap of technologie? Je talenten liggen min of meer in dezelfde lijn van je interesses of passies. Zo heb je tijdens je studies waarschijnlijk een richting gekozen die je interessant vindt of iets waar je al goed in was. Misschien ben je houtbewerker geworden omdat je graag creatief aan de slag gaat met hout? Houtbewerking is dan vanzelfsprekend een talent dat jij bezit! Of ben je talen gaan studeren omdat je graag Engels en Frans spreekt? Dan is je talent dat je over een talenknobbel beschikt!

3. Wat denkt je omgeving over jou?

Krijg jij wel eens complimentjes over één van je persoonlijke eigenschappen? Een talent kan evenzeer een persoonlijke eigenschap zijn waarmee jij je onderscheidt van anderen. Misschien heb jij wel het aangeboren talent om oplossingsgericht te denken, ben je van nature een uitzonderlijk creatief persoon of heb je de gave om je in te leven in de gevoelens en gedachten van anderen? Ook dat specifiëren we onder de noemer talenten! Om je talenten te ontdekken kan je je dus ook afvragen wat je familie of vrienden waarderen aan jou. Zo kom je bij een talent uit, waarvan je zelf niet dacht het te hebben.

4. Wat geeft je voldoening?

Er is een verschil tussen bezigheden die je energie kosten en bezigheden die je energie geven. Het is belangrijk om voor jezelf te onderscheiden uit welke activiteiten jij de meeste voldoening haalt. Het zijn de bezigheden waarvan jij energie krijgt, die ertoe leiden dat je het gevoel hebt dat de tijd voorbijvliegt! Hier kan je dus ongetwijfeld ook over nadenken in je zoektocht naar je talenten.

5. Wat zijn je drijfveren?

Denk na over wat je drijfveren in het leven zijn. Wat motiveert jou om door te gaan en om je doelen te bereiken? Op basis van je drijfveren (lees: wat jou intrinsiek motiveert), zullen je talenten naar de oppervlakte komen. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat als je een competitief persoon bent, je talent misschien wel verdoken zit in het saleswereldje. Het kan een carrièrepad zijn waaraan je nog niet had gedacht, maar waar je wel je talenten kan ontdekken!

Heb jij na het lezen van deze vragen nog steeds geen geschikte antwoorden en heb je het gevoel dat je nog altijd nergens staat? Neem dan eens de tijd om de test ‘StrengthsFinder’ van Tom Rath te doen. Na 30 minuten, zal je ontdekken wat je 5 meest ontwikkelbare talenten zijn. Succes!