It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Wat doet Greystone?

Greystone Recruitment is een rekruteringskantoor en heeft dus als core business het aanbrengen van talenten (kandidaten) aan bedrijven (klanten) en omgekeerd. Het kantoor ontvangt hiervoor een vergoeding van de klant.

Hoe werkt een rekruteringskantoor?

Een rekruteringskantoor zal een uitgebreid netwerk van kandidaten en klanten onderhouden. Iedereen heeft een idee van het verloop van zijn of haar carrière en wat belangrijk is. Dit kan één van de volgende elementen zijn: woon-werkverkeer, work-life balans, doorgroeimogelijkheden, … Het is de taak van een recruiter om tijdig te detecteren wat de volgende stap kan zijn in de carrière van een kandidaat, op korte of lange termijn.

Elk bedrijf is afhankelijk van sterke werknemers (productieomgevingen, dienstverlenende bedrijven, transportbedrijven, …). Allen hebben ze nood aan talent om hun onderneming te laten groeien. Je zou dus kunnen stellen dat mensen de motor van een succesvolle organisatie zijn!

Het is de taak van een rekruteringskantoor om de ideale match te maken tussen klant en kandidaat (het juiste talent op de juiste plaats!).

V en G bewerkt

Soorten rekruteringskantoren

Een rekruteringskantoor kan op verschillende manieren werken of kan een combinatie van de verschillende manieren combineren. We geven je graag een overzicht van de verschillende soorten:

a) Werving- en selectiekantoor

Werving & selectie gaat zich in hoofdzaak focussen op de hoger gekwalificeerde bediende- of arbeidersprofielen. Bij permanente plaatsingen is het werving- en selectiekantoor verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte kandidaat, het screenen van de kandidaat en de voorstelling naar het juiste bedrijf. Het begeleiden van het interviewproces, de salarisonderhandeling en het begeleiden van de contractondertekening horen daarbij indien het bedrijf de voorgestelde kandidaat geschikt vindt. Vervolgens zal de kandidaat aan de slag gaan bij het desbetreffende bedrijf en krijgt hij/zij een contract van onbepaalde duur door hen aangeboden.

Het werving- en selectiekantoor krijgt hier een éénmalige selectiefee voor die gekoppeld is aan een garantieperiode indien de kandidaat binnen een bepaalde periode zou uitvallen.

b) Uitzendkantoor

Een uitzendkantoor is een kantoor dat op zoek gaat naar (tijdelijke) werkkrachten voor hun klanten. Op het moment dat het uitzendkantoor een geschikte match vindt tussen klant en kandidaat gaat het kantoor deze kandidaat in eerste instantie via hun eigen payroll uitzenden naar de klant, tot deze kandidaat een vast contract aangeboden krijgt. Het kan hierbij gaan over dagcontracten, weekcontracten, … Naast het vinden van de kandidaat staan ze ook in de voor de administratieve afhandeling van lonen, vakantiegeld, vakantie, … De klant betaalt naast het loon ook een bijdrage aan het uitzendkantoor.

c) Projectsourcing of consultancy

Bij projectsourcing of consultancy (ook wel outsourcing, detachering, … genoemd) bouwt het kantoor een interne pool aan kandidaten op. Deze kandidaten gaan voor korte of lange termijn opdrachten uitvoeren bij hun klanten.

Een uitgebreide vorm van detachering is consultancy. Naast het ‘uitlenen’ van talent, biedt het kantoor ook expertise binnen een bepaalde niche. Ze voorzien de uitwerking van een project, de integratie en de juiste talenten voor de uitvoering van dat project.

d) Freelance of zelfstandige basis

Kandidaten die op freelance of zelfstandige basis willen werken, hebben een eigen managementvennootschap en doen beroep op een kantoor om voor hen opdrachten te vinden. Een kantoor kan dit proces faciliteren door de administratieve kant van het verhaal op zich te nemen en klanten en freelancers te matchen.

Pexels tima miroshnichenko 5439428

Soorten servicemodellen

Als rekruteringskantoor kan je op verschillende manieren een zoektocht opstarten voor je klant. We schetsen hier graag twee verschillende manieren:

  • No cure, no pay
  • Retained search

Het verschil zit in de aanpak van de zoektocht en de voorwaarden die het kantoor hanteert.

No cure, no pay

De vertaling van deze term verklaart het eigenlijk: ‘geen oplossing, geen betaling’. Hiermee wordt bedoeld dat een rekruteringskantoor slechts wordt betaald als ze de juiste kandidaat met de juiste klant hebben kunnen matchen. Er is een resultaatverplichting in tegenstelling tot een inspanningsverplichting.

Retained search

Bij het principe retained search zet het rekruteringskantoor op aanvraag van de klant een specifieke zoektocht op. Omwille van de focus die het kantoor hierop zal leggen, stelt ze naar de klant een aantal voorwaarden:

  • Er vindt altijd een voorafbetaling plaats, de klant betaalt een bedrag voor het opzetten van de zoektocht.
  • De vacature wordt exclusief gegeven aan het kantoor.
  • De zoektocht loopt tot wanneer de juiste kandidaat gevonden wordt.

Een synoniem voor retained search is executive search.

Infografiek servicemodellen NL

Positionering

Als rekruteringskantoor kan je je op verschillende manieren positioneren op de markt. We onderscheiden twee verschillende posities:

1. Generalisten

Een rekruteringskantoor dat op een generalistische manier werkt, spits zich niet toe op één bepaalde sector of profiel. Een generalist zal breed werken en kan verschillende vacatures behartigen voor klanten. Ze zullen ook zeer veel verschillende kandidaten met diverse achtergronden kunnen verder helpen, aangezien ze zich niet focussen op één specifieke specialisatie.

2. Specialisten (niche)

Een rekruteringskantoor dat zich positioneert als een nichespecialist, zal op een nichemarkt werken. Dat wil zeggen dat elke consultant een afgebakend en bewerkbaar deel van de markt behartigd. De consultant krijgt over dit deelsegment de volledige verantwoordelijkheid.

Je kan deelsegmenten op een bepaalde manier indelen:

  • Industrie: de consultant is verantwoordelijk voor een bepaalde industrie.
  • Functie: de consultant is verantwoordelijk voor een aantal functies.
  • Locatie: de consultant is verantwoordelijk voor een bepaalde regio.
  • Level: de consultant is verantwoordelijk voor kandidaten en vacatures op een bepaald niveau.

We illustreren het hieronder in een simpel voorbeeld:

“Als consultant ben ik verantwoordelijk voor bedrijven in de bouwsector. Daarnaast richt ik me uitsluitend op architecten binnen de regio Antwerpen en waarbij het jaarsalaris van de vacature nooit boven de 60.000 EUR ligt.”

Dit is een recruitment consultant die werkt als een nichespecialist.