It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Om vacatures succesvol in te vullen, doet een recruiter beroep op het netwerk dat hij/zij heeft opgebouwd, de opgedane marktkennis gedurende zijn/haar loopbaan en andere bronnen zoals socialemediakanalen (bv. LinkedIn), … Het hoofddoel van een recruiter is om vacatures op een kwaliteitsvolle en efficiënte manier in te vullen en om werkgever en werknemer samen te brengen. Het proces omvat het vinden, selecteren, werven en aanstellen van geschikte kandidaten.


Er bestaan verschillende types recruiters, waarbij de betekenis van een recruiter telkens anders kan zijn en de focus op een ander domein van recruitment ligt:

Recruitment Consultant

Een recruitment consultant is een synoniem voor een recruiter. Een recruitment consultant voert exact dezelfde taken uit als een recruiter, maar er bestaat een opdeling naargelang de belangen van de consultant:

  • 360° recruitment consultant: iemand met deze functie behartigd zowel de klanten- als de kandidatenzijde van het recruitmentproces.
  • 180° recruitment consultant: hier wordt het recruitmentproces opgesplitst in twee delen. Ofwel houdt de recruiter zich uitsluitend bezig met potentiële kandidaten ofwel heb je enkel klantencontact.

Corporate of Internal Recruiter

Een corporate recruiter of internal recruiter werft personeel aan voor het bedrijf waar hij/zij werkzaam is. Dit in tegenstelling tot een recruiter of recruitment consultant die werknemers voor andere bedrijven aanwerft. In dit artikel vind je een uitgebreidere uitleg over wat de betekenis van een corporate recruiter is.

HR Business Partner

Een HR business partner is de schakel tussen het management en de HR afdeling van een bedrijf. De taak van een HR business partner is om strategisch HR advies te geven. Deze persoon zal de HR afdeling vanuit het perspectief als buitenstaander bekijken en bijsturen waar nodig.

Inhouse Recruiter

De betekenis van een inhouse recruiter is iemand die letterlijk een stoel inneemt bij de opdrachtgever waarvoor hij/zij mensen aanwerft. Hierbij neemt deze persoon het volledige recruitmentproces uit handen en zorgt hij/zij voor extra ondersteuning wat betreft de strategie en employer branding.

Headhunter

Een headhunter is opnieuw een synoniem voor een recruiter. Echter kan de inhoud van de functie verschillend en afhankelijk zijn van bedrijf tot bedrijf. In sommige bedrijven zijn headhunters namelijk gespecialiseerd in het aanwerven van personeel voor topfuncties, waar ze in andere bedrijven eerder expert zijn in het verkrijgen van contactgegevens van alle soorten functieprofielen.

Sourcer

Een sourcer is iemand die instaat voor het verzamelen van relevante informatie van potentiële kandidaten zoals naam, huidige werkgever, telefoonnummer, functietitel, verantwoordelijkheden, … zodat hij/zij met deze gegevens een pool van kandidaten kan opbouwen.

Freelance Recruiter

De betekenis van een freelance recruiter is hetzelfde als bij een recruiter in loondienst. Hij of zij heeft dezelfde taken, maar werkt op zelfstandige en onafhankelijke basis in plaats van bij een recruitment agency. Een freelance recruiter kan ad hoc door een organisatie worden ingezet om personeel aan te werven om openstaande vacatures in te vullen.