It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Een outfit kiezen voor een sollicitatie is niet gemakkelijk. Je wilt je gedurende het gesprek comfortabel voelen, maar ook een goede eerste indruk nalaten en een deftige outfit draagt daar uiteraard aan bij.

Lees snel onze 4 tips die je outfitstress zullen wegnemen!

1. Kies je outfit op basis van de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert

Alles is afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert. Wil je een job als technieker bij een machinebouwer? Dan is het niet noodzakelijk dat je een pak draagt, aangezien je ook niet zal komen werken in maatpak. We raden aan om een deftige jeans of geklede broek met een hemd of blouse te dragen tijdens de sollicitatie. Solliciteer je echter voor een management- of kaderfunctie? Dan is het vanzelfsprekend dat je een kostuumpak of nette jurk draagt. Zoek je een job in de creatieve sector? Dan is er al wat meer mogelijk en kan je voor een sollicitatiegesprek je creativiteit projecteren op je outfit.

2. Pas op voor okselvijvers in bepaalde stoffen of kleuren

In het algemeen zweet je sneller in synthetische stoffen omdat ze vocht minder goed opnemen. Het laatste wat je wilt is een outfit die jou een geurtje oplevert tijdens je sollicitatie. Kies dus liever voor stoffen die ademen zoals katoen, zijde of linnen. Wat betreft de kleur, kan je beter gaan voor donkere kleuren. Daarin zijn zweetvlekken minder opvallend. Denk bijvoorbeeld aan zwart, bruin of donkerblauw. Twijfel je dus tussen een zwart, katoenen hemd of een grijze synthetische blouse? Ga dan voor het eerste!

3. Vergeet ook zeker je schoenen niet

Iets waar je misschien niet direct aandacht aan besteedt, maar wat wel héél belangrijk is om je outfit af te maken: deftige schoenen. Ga niet met dezelfde schoenen solliciteren als diegene waarmee je afgelopen weekend naar een feestje bent geweest. Als vrouw kan je opteren voor hakken, indien je je daar comfortabel bij voelt. Zo niet, kies dan gerust voor andere schoenen, hakken zijn zeker geen must. Als man ga je voor kostuumschoenen als je van plan bent een pak aan te doen.

4. Probeer niet te hard op te vallen

Vestig de aandacht op wie je inhoudelijk bent en wat je te vertellen hebt in plaats van op uiterlijke kenmerken. Het laatste wat je wil is dat je gesprekspartner geen aandacht heeft voor jou, maar dat hij/zij afgeleid is door je nieuwe oorbellen, blitse haarkleur, ongestreken hemd of te diepe decolleté. Verberg zeker niet wie je bent, maar probeer ook niet té hard op te vallen. Je outfit is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie, maar alles draait nog steeds om je inhoudelijke capaciteiten.


Wens je advies van een consultant? Vul dan het onderstaande formulier in, hij/zij zal zo snel mogelijk contact met je opnemen!