It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Finance2 1413x655

Wat doet een financieel controller?

Voordat we ingaan op het salaris, is het belangrijk om te begrijpen wat een financieel controller doet. Een financieel controller is verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële rapportages, budgettering, forecasting en interne controles binnen een organisatie. Ze spelen een essentiële rol in het analyseren van financiële gegevens en het ondersteunen van het management bij strategische beslissingen.


Factoren die het salaris van een financieel controller beïnvloeden

Het salaris van een financieel controller kan variëren op basis van verschillende factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Ervaring
    Net zoals bij veel andere beroepen speelt ervaring een grote rol in het bepalen van het salaris. Een startende financieel controller zal minder verdienen dan iemand met jarenlange ervaring in het vak. Met meer ervaring komt meestal een dieper begrip van financiële processen en meer verantwoordelijkheid, wat leidt tot een hoger salaris.
  2. Opleiding en certificeringen
    Een hoger opleidingsniveau en aanvullende certificeringen kunnen leiden tot een hoger salaris. Denk bijvoorbeeld aan een masterdiploma in financiën of bedrijfskunde, of certificeringen zoals Certified Management Accountant (CMA) of Chartered Financial Analyst (CFA).
  3. Sector
    De sector waarin je werkt kan een aanzienlijke impact hebben op je salaris. Financieel controllers in de financiële sector of de technologiesector kunnen vaak rekenen op hogere salarissen dan die in de publieke sector of non-profitorganisaties.
  4. Bedrijfsomvang
    De grootte van het bedrijf waar je werkt kan ook invloed hebben op je salaris. Grotere bedrijven hebben doorgaans meer complexe financiële structuren en bieden vaak hogere salarissen dan kleinere bedrijven.
  5. Locatie
    Waar je werkt kan ook een verschil maken. In grote steden zoals Brussel of Antwerpen ligt het salaris van een financieel controller vaak hoger dan in landelijke gebieden.


Gemiddeld salaris van een financieel controller

Het gemiddelde salaris van een financieel controller in Vlaanderen varieert tussen de €4.000 en €7.000 bruto per maand voor een fulltime positie. Dit bedrag kan echter sterk variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Starters kunnen rekenen op een startloon van ongeveer €3.500 tot €4.500 bruto per maand, terwijl ervaren financieel controllers met meer dan 10 jaar ervaring kunnen verdienen tot €9.000 bruto per maand of meer.


Secundaire voordelen

Naast het basissalaris kunnen financieel controllers ook genieten van diverse secundaire voordelen. Deze kunnen onder andere bestaan uit:

  1. Maaltijdcheques: Veel bedrijven bieden maaltijdcheques aan als extra voordeel.
  2. Hospitalisatieverzekering: Een goede verzekering kan een belangrijke meerwaarde zijn.
  3. Bonussen: Prestatiebonussen zijn gebruikelijk in veel sectoren en kunnen aanzienlijk bijdragen aan het totale inkomen.
  4. Vakantiegeld en eindejaarspremie: Deze zijn in Vlaanderen wettelijk verplicht en vormen een belangrijk deel van het totale loonpakket.
  5. Pensioenbijdragen: Extra bijdragen aan pensioenplannen kunnen ook een aantrekkelijk secundair voordeel zijn.


Hoe onderhandel je een hoger salaris?

Wil je je salaris als financieel controller verhogen? Hier zijn enkele tips om succesvol te onderhandelen over een hoger salaris:

  1. Onderzoek de markt
    Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de gangbare salarissen in jouw sector en regio. Dit geeft je een sterkere onderhandelingspositie.
  2. Benadruk je ervaring en vaardigheden
    Leg de nadruk op wat je toevoegt aan het bedrijf. Heb je unieke vaardigheden of veel ervaring? Zorg ervoor dat je dit naar voren brengt tijdens de onderhandelingen.
  3. Wees voorbereid op een nee
    Niet elke onderhandeling zal resulteren in een loonsverhoging. Wees voorbereid op een nee en vraag in dat geval om een herziening na een bepaalde periode.
  4. Secundaire voordelen
    Als een loonsverhoging niet mogelijk is, vraag dan naar extra secundaire voordelen zoals flexibele werktijden, extra vakantiedagen of opleidingsmogelijkheden.


Carrièrevooruitzichten

Een carrière als financieel controller biedt diverse doorgroeimogelijkheden. Met de juiste ervaring en aanvullende opleidingen kunnen financieel controllers doorgroeien naar hogere functies zoals financieel directeur (CFO) of zelfs CEO. Daarnaast kunnen ze zich specialiseren in specifieke gebieden zoals risicomanagement, financiële planning of interne audit, wat kan leiden tot hogere salarissen en meer verantwoordelijkheid.


Toekomstige ontwikkelingen

Met de voortdurende vooruitgang in technologie en de groeiende complexiteit van financiële regelgeving, evolueert het beroep van financieel controller voortdurend. Dit kan invloed hebben op het salaris van een financieel controller en de vereisten voor de functie. Hier zijn enkele trends die de toekomst van financiële controle kunnen vormgeven:

  1. Automatisering en data-analyse
    Steeds meer financiële processen worden geautomatiseerd, waardoor financieel controllers zich kunnen concentreren op diepgaandere analyses en strategisch advies. Vaardigheden in data-analyse en kennis van geavanceerde financiële software worden steeds belangrijker.
  2. Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
    Er is een groeiende vraag naar financieel controllers die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven zoeken naar professionals die hen kunnen helpen bij het integreren van duurzaamheid in hun financiële strategieën.
  3. Internationale standaarden
    Globalisering zorgt voor meer kansen voor financieel controllers met kennis van internationale financiële regelgeving en standaarden. Dit kan leiden tot hogere salarissen voor professionals met gespecialiseerde expertise.


Conclusie

Het salaris van een financieel controller in Vlaanderen biedt een stabiele en aantrekkelijke beloning voor wie een carrière in deze richting overweegt. Hoewel het basissalaris al competitief is, zijn er tal van mogelijkheden om je loon te verhogen door ervaring, aanvullende opleidingen en succesvolle onderhandelingen. Of je nu net begint of al jaren in het vak zit, er zijn altijd manieren om je financiële situatie te verbeteren.

Wil je meer weten over het salaris van een financieel controller en hoe je je carrière kunt optimaliseren? Blijf dan onze blog volgen voor meer tips en adviezen!