It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Automation engineer 1413x655

Dagelijkse taken van een automation engineer

  1. Ontwerpen van automatiseringssystemen
    Een van de kernactiviteiten in een job als automation engineer is het ontwerpen van automatiseringssystemen. Dit omvat het identificeren van processen die kunnen worden geautomatiseerd, het kiezen van de juiste hardware en software, en het ontwikkelen van oplossingen die aan de specifieke behoeften van de organisatie voldoen. Dit vereist een diepgaande kennis van zowel mechanische als elektrische systemen, evenals softwaretoepassingen.
  2. Implementatie en configuratie
    Na het ontwerpen van een automatiseringssysteem is de volgende stap de implementatie en configuratie. Dit houdt in dat de automation engineer de geautomatiseerde systemen installeert, configureert en test om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren. Dit proces kan variëren van het installeren van eenvoudige sensoren en actuatoren tot het opzetten van complexe industriële robots en besturingssystemen.
  3. Programmatie
    Programmatie is een essentieel onderdeel van de job van automation engineer. Engineers moeten in staat zijn om software te schrijven die de geautomatiseerde systemen bestuurt. Dit kan inhouden dat ze programma's schrijven in talen zoals PLC (Programmable Logic Controller) code, Python, C++, en andere specifieke talen die gebruikt worden in industriële automatisering.
  4. Onderhoud en probleemoplossing
    Het onderhoud en de probleemoplossing van bestaande systemen is een andere belangrijke taak. Automation engineers moeten regelmatig controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat de systemen naar behoren werken, storingen opsporen en reparaties uitvoeren indien nodig. Dit vereist een scherp probleemoplossend vermogen en een grondige kennis van de geautomatiseerde systemen.
  5. Documentatie en rapportage
    Een essentieel onderdeel van de job van automation engineer is het bijhouden van gedetailleerde documentatie van alle uitgevoerde werkzaamheden. Dit omvat het registreren van systeemconfiguraties, onderhoudsrapporten en eventuele wijzigingen die zijn aangebracht. Deze documentatie is cruciaal voor het bijhouden van de onderhoudsgeschiedenis en voor het informeren van klanten en supervisors over de status van systemen.


Vaardigheden en competenties voor een job als automation engineer

  1. Technische vaardigheden
    Technische vaardigheden zijn uiteraard essentieel voor een automation engineer. Dit omvat een grondige kennis van mechanische systemen, elektrische systemen en softwaretoepassingen. Een goede job als automation engineer vereist dat je in staat bent om complexe technische problemen te begrijpen en op te lossen.
  2. Probleemoplossend vermogen
    Het vermogen om snel en efficiënt problemen te diagnosticeren en op te lossen is cruciaal. Dit vereist een analytische geest en een systematische aanpak bij het identificeren van de oorzaak van storingen en het vinden van effectieve oplossingen.
  3. Communicatieve vaardigheden
    Goede communicatieve vaardigheden zijn ook belangrijk. Een automation engineer moet in staat zijn om technische informatie duidelijk en begrijpelijk uit te leggen aan klanten en collega's. Dit omvat het uitleggen van de aard van de problemen, de uitgevoerde reparaties en eventuele aanbevelingen voor toekomstig onderhoud.
  4. Fysieke vaardigheden
    De functie van automation engineer kan fysiek veeleisend zijn. Het kan nodig zijn om zware apparatuur te tillen, in krappe ruimtes te werken, en gedurende langere tijd te staan of te knielen. Een goede fysieke conditie is daarom belangrijk.


Opleiding en certificering

  1. Technisch Secundair Onderwijs
    De basis voor een carrière als automation engineer begint vaak in het Technisch Secundair Onderwijs (TSO). Richtingen zoals elektromechanica, mechanische technieken of industriële wetenschappen bereiden je voor op de diverse taken die je tegenkomt in een job van automation engineer.
  2. Hogeschool of universitaire opleidingen
    Voor wie verder wil studeren, bieden hogescholen en universiteiten bachelor- en masterprogramma's aan in technische richtingen zoals elektromechanica, industriële automatisering of computerwetenschappen. Een bachelor in een van deze richtingen kan je carrièremogelijkheden aanzienlijk vergroten.
  3. Certificeringen
    Veel bedrijven vereisen dat automation engineers aanvullende certificeringen hebben, zoals een VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) of specifieke certificeringen in programmeertalen en automatiseringstechnologieën. Deze certificeringen tonen aan dat je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt om veilig en efficiënt te werken.


Carrièremogelijkheden en groei

  1. Verschillende sectoren
    Automation engineers hebben de flexibiliteit om in diverse sectoren te werken, van de industrie en productie tot de gezondheidszorg en commerciële gebouwen. Elke sector biedt unieke uitdagingen en groeimogelijkheden. Een job als automation engineer in de industriële sector kan bijvoorbeeld gericht zijn op zware machines en productielijnen, terwijl een functie in de gezondheidszorg kan inhouden dat je werkt met gevoelige medische apparatuur.
  2. Doorgroeimogelijkheden
    Een carrière als automation engineer biedt tal van groeimogelijkheden. Met ervaring en aanvullende opleiding kun je doorgroeien naar leidinggevende functies zoals projectmanager of hoofd van de technische dienst. Ook is er de mogelijkheid om je te specialiseren in een specifiek type apparatuur of technologie, wat kan leiden tot hogere salarissen en meer verantwoordelijkheden.
  3. Salaris en arbeidsvoorwaarden
    Het salaris van een automation engineer varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en sector. De meeste vacatures bieden concurrerende salarissen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenregelingen, ziekteverlof en opleidingsmogelijkheden. Het gemiddelde salaris van een startende automation engineer ligt tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand, terwijl ervaren engineers tussen de €4.000 en €5.500 kunnen verdienen.


Toekomst van de job als automation engineer

  1. Technologische antwikkelingen
    De technologie blijft evolueren, en dat geldt ook voor de job als automation engineer. Slimme technologieën zoals voorspellend onderhoud, kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) veranderen de manier waarop automation engineers hun werk doen. Een moderne automation engineer job vraagt steeds vaker om kennis van deze nieuwe technologieën.
  2. Vraag naar automation engineers
    De vraag naar gekwalificeerde automation engineers blijft sterk. Met de groei van industriële automatisering en de voortdurende behoefte aan onderhoud van bestaande infrastructuur, zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar voor een job als automation engineer.


Conclusie

Een carrière als automation engineer is veelzijdig, uitdagend en biedt veel groeimogelijkheden. Of je nu net begint of al jaren ervaring hebt, de taken en verantwoordelijkheden van een automation engineer zijn divers en essentieel voor de operationele efficiëntie van bedrijven en het comfort van consumenten. Met de juiste opleiding, vaardigheden en inzet kun je een succesvolle en bevredigende carrière opbouwen door te reageren op een job van automation engineer.