It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Finance2 1413x655

Wat doet een financieel controller?

Voordat we ingaan op hoe je financieel controller kunt worden, is het belangrijk om te begrijpen wat een financieel controller precies doet. Een financieel controller is verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële gezondheid van een organisatie. Dit omvat het opstellen en analyseren van financiële rapporten, budgettering, forecasting en het implementeren van interne controles om de nauwkeurigheid van financiële gegevens te waarborgen. De rol van een financieel controller is essentieel voor het ondersteunen van het management bij strategische beslissingen.


De weg naar een carrière als financieel controller

  1. Secundair onderwijs
    De basis voor een carrière als financieel controller begint vaak al in het secundair onderwijs. Het is handig om een richting te kiezen die een goede basis biedt in wiskunde en economische vakken, zoals Handel of Economie-Wiskunde. Dit bereidt je voor op verdere studies in het hoger onderwijs.
  2. Hoger Onderwijs
    De volgende stap is het behalen van een bachelordiploma. Populaire studierichtingen zijn:
    • Bachelor in Accountancy-Fiscaliteit: Deze opleiding biedt een brede basis in boekhouding, fiscaliteit en financieel management. Het is een goede voorbereiding voor een carrière als financieel controller.
    • Bachelor in Bedrijfsmanagement - Accountancy: Dit programma richt zich specifiek op de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor een carrière in accountancy, met een focus op praktijkgerichte training.
  3. Masterdiploma
    Hoewel een bachelordiploma voldoende kan zijn voor sommige functies, geeft een masterdiploma je een concurrentievoordeel. Overweeg een master in financiën, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied. Een masterdiploma biedt diepgaandere kennis en gespecialiseerde vaardigheden die van pas komen in hogere functies.
  4. Specifieke opleiding tot financieel controller
    Naast een bachelordiploma en eventueel een masterdiploma, zijn er specifieke opleidingen en certificeringen die je kunt volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Denk aan certificeringen zoals:
    • Certified Management Accountant (CMA): Deze certificering richt zich op management accounting en strategisch management.
    • Chartered Financial Analyst (CFA): Deze certificering biedt diepgaande kennis van investeringsanalyse en portfoliobeheer.
    • Certified Public Accountant (CPA): Een internationaal erkende certificering die aantoont dat je de kennis en vaardigheden hebt om als professionele accountant te werken.
  5. Stages en praktijkervaring
    Praktische ervaring is essentieel om een goede financieel controller te worden. Veel opleidingen bieden stages aan waarbij je de kans krijgt om in een echte werkomgeving te werken en je vaardigheden in de praktijk te brengen. Stages kunnen variëren van enkele maanden tot een heel jaar, afhankelijk van de opleiding en de specifieke vereisten.


Vaardigheden en competenties van een financieel controller

Een succesvolle financieel controller moet beschikken over een breed scala aan vaardigheden en competenties. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Analytische vaardigheden: Het vermogen om complexe financiële gegevens te analyseren en te interpreteren is essentieel.
  2. Detailgerichtheid: Nauwkeurigheid en aandacht voor detail zijn cruciaal om fouten te voorkomen en de betrouwbaarheid van de financiële gegevens te waarborgen.
  3. Communicatievaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor het uitleggen van bevindingen en aanbevelingen aan het management.
  4. Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om problemen te identificeren en effectieve oplossingen te implementeren is waardevol.
  5. Technologische vaardigheden: Kennis van boekhoudsoftware en andere relevante technologieën is vaak vereist voor de opleiding tot financieel controller.


Hoe vind je een geschikte opleiding tot financieel controller?

Het vinden van de juiste opleiding tot financieel controller opleiding is een cruciale stap op weg naar een succesvolle carrière. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste opleiding:

  1. Onderzoek de opties
    Er zijn verschillende instellingen die opleidingen aanbieden op het gebied van accountancy en financieel management. Onderzoek welke instellingen de beste programma's aanbieden en welke het beste aansluiten bij jouw carrièredoelen.
  2. Bezoek open dagen
    Veel onderwijsinstellingen organiseren open dagen waar je meer te weten kunt komen over de aangeboden opleidingen, de docenten kunt ontmoeten en vragen kunt stellen. Dit kan je helpen een weloverwogen keuze te maken.
  3. Lees recensies en getuigenissen
    Het lezen van recensies en getuigenissen van voormalige studenten kan je inzicht geven in de kwaliteit van de opleiding en de ervaringen van anderen.
  4. Overweeg online opties
    Naast traditionele klassikale opleidingen bieden veel instellingen ook online cursussen en certificeringen aan. Dit kan een flexibele optie zijn als je werkt of andere verplichtingen hebt.


Carrièrevooruitzichten

Een carrière als financieel controller biedt diverse doorgroeimogelijkheden. Met de juiste ervaring en aanvullende opleidingen kunnen financieel controllers doorgroeien naar hogere functies zoals financieel directeur (CFO) of zelfs CEO. Daarnaast kunnen ze zich specialiseren in specifieke gebieden zoals risicomanagement, financiële planning of interne audit, wat kan leiden tot hogere salarissen en meer verantwoordelijkheid.


Toekomstige ontwikkelingen in de rol van financieel controller

Met de voortdurende vooruitgang in technologie en de groeiende complexiteit van financiële regelgeving, evolueert de rol van financieel controller voortdurend. Hier zijn enkele trends die de toekomst van financiële controle kunnen vormgeven:

  1. Automatisering en data-analyse
    Steeds meer financiële processen worden geautomatiseerd, waardoor financieel controllers zich kunnen concentreren op diepgaandere analyses en strategisch advies. Vaardigheden in data-analyse en kennis van geavanceerde financiële software worden steeds belangrijker.
  2. Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
    Er is een groeiende vraag naar financieel controllers die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven zoeken naar professionals die hen kunnen helpen bij het integreren van duurzaamheid in hun financiële strategieën.
  3. Internationale standaarden
    Globalisering zorgt voor meer kansen voor financieel controllers met kennis van internationale financiële regelgeving en standaarden. Dit kan leiden tot hogere salarissen voor professionals met gespecialiseerde expertise.


Conclusie

De weg naar een carrière als financieel controller begint met de juiste opleiding tot financieel controller en het opdoen van de nodige vaardigheden en ervaring. Door een combinatie van theoretische kennis en praktische training kun je jezelf positioneren voor succes in dit vakgebied. Of je nu net begint of al een tijdje in het vak zit, er zijn altijd manieren om je vaardigheden verder te ontwikkelen en je carrière vooruit te helpen.

Wil je meer weten over de opleiding tot financieel controller en hoe je een succesvolle carrière kunt opbouwen in dit vakgebied? Blijf dan onze blog volgen voor meer tips en adviezen! Heb je vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat het ons weten in de reacties!