It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Finance4 1413x655

Wat is een bedrijfsrevisor?

Een bedrijfsrevisor, ook wel bekend als een externe auditor, is een onafhankelijke professional die de financiële administratie van een bedrijf controleert om ervoor te zorgen dat deze accuraat en in overeenstemming met de wettelijke normen is. Bedrijfsrevisoren spelen een cruciale rol in het waarborgen van de financiële integriteit en transparantie van een organisatie.


Opleiding en vereisten

De weg naar een carrière als bedrijfsrevisor begint met de juiste opleiding en kwalificaties. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

  1. Secundair onderwijs
    De basis voor een carrière als bedrijfsrevisor begint vaak al in het secundair onderwijs. Het is handig om een richting te kiezen die een goede basis biedt in wiskunde en economische vakken, zoals Handel of Economie-Wiskunde. Dit bereidt je voor op verdere studies in het hoger onderwijs.
  2. Hoger onderwijs
    De volgende stap is het behalen van een bachelordiploma. Populaire studierichtingen zijn:
    • Bachelor in Accountancy-Fiscaliteit: Deze opleiding biedt een brede basis in boekhouding, fiscaliteit en financieel management. Het is een goede voorbereiding voor een carrière als bedrijfsrevisor.
    • Bachelor in Bedrijfsmanagement - Accountancy: Dit programma richt zich specifiek op de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor een carrière in accountancy, met een focus op praktijkgerichte training.
  3. Aanvullende certificeringen
    Naast een bachelordiploma is het vaak noodzakelijk om aanvullende certificeringen te behalen om bedrijfsrevisor te worden. Enkele belangrijke certificeringen zijn:
    • Certified Internal Auditor (CIA): Deze certificering toont aan dat je de vaardigheden hebt om interne audits uit te voeren.
    • Certified Public Accountant (CPA): Een internationaal erkende certificering die aantoont dat je de kennis en vaardigheden hebt om als professionele bedrijfsrevisor te werken.
  4. Stages en praktijkervaring
    Praktische ervaring is essentieel om een goede bedrijfsrevisor te worden. Veel opleidingen bieden stages aan waarbij je de kans krijgt om in een echte werkomgeving te werken en je vaardigheden in de praktijk te brengen. Stages kunnen variëren van enkele maanden tot een heel jaar, afhankelijk van de opleiding en de specifieke vereisten.


Vaardigheden en competenties

Een succesvolle bedrijfsrevisor moet beschikken over een breed scala aan vaardigheden en competenties. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Analytische vaardigheden: Het vermogen om complexe financiële gegevens te analyseren en te interpreteren is essentieel.
  2. Detailgerichtheid: Nauwkeurigheid en aandacht voor detail zijn cruciaal om fouten te voorkomen en de betrouwbaarheid van de financiële gegevens te waarborgen.
  3. Communicatievaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor het uitleggen van bevindingen en aanbevelingen aan het management.
  4. Integriteit en ethisch besef: Een hoge mate van integriteit en ethisch besef is essentieel vanwege de vertrouwelijke aard van de financiële gegevens waarmee een bedrijfsrevisor werkt.
  5. Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om problemen te identificeren en effectieve oplossingen te implementeren is waardevol.


Het vinden van een bedrijfsrevisor vacature

Als je eenmaal de nodige opleiding en ervaring hebt, is de volgende stap het vinden van een geschikte vacature van bedrijfsrevisor. Hier zijn enkele tips om je zoektocht te vergemakkelijken:

  1. Online vacaturewebsites
    Websites zoals Indeed, Monster en Jobat zijn uitstekende bronnen voor het vinden van bedrijfsrevisor vacatures. Je kunt zoeken op locatie, salaris en specifieke vereisten om een functie te vinden die bij je past.
  2. Bedrijfswebsites
    Veel bedrijven plaatsen hun vacatures rechtstreeks op hun eigen websites. Het is een goed idee om regelmatig de carrièrepagina's van bedrijven waarin je geïnteresseerd bent te controleren.
  3. Netwerken
    Netwerken is een krachtige tool in de zoektocht naar een baan. Maak gebruik van professionele netwerksites zoals LinkedIn om connecties te leggen met mensen in de industrie en blijf op de hoogte van nieuwe vacatures.
  4. Wervingsbureaus
    Wervingsbureaus kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte bedrijfsrevisor vacature door je te matchen met bedrijven die op zoek zijn naar jouw vaardigheden en ervaring.
  5. Social Media
    Bedrijven en recruiters plaatsen vaak vacatures op social media platforms zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. Volg relevante bedrijven en recruiters om op de hoogte te blijven van nieuwe kansen.


Wat te verwachten bij een vacature van bedrijfsrevisor

Wanneer je een vacature van bedrijfsrevisor bekijkt, is het belangrijk om de functiebeschrijving zorgvuldig te lezen. Let op de specifieke taken en verantwoordelijkheden, evenals de vereiste vaardigheden en kwalificaties. Hier zijn enkele elementen waar je op moet letten:

  1. Ervaringsniveau: Sommige vacatures vereisen een bepaalde hoeveelheid ervaring in de boekhouding en audit, terwijl andere openstaan voor beginners.
  2. Opleidingsvereisten: Een bachelordiploma in accountancy, financiën of een gerelateerd vakgebied is vaak vereist.
  3. Softwarevaardigheden: Kennis van specifieke boekhoud- en auditsoftware kan een vereiste zijn, zoals SAP, QuickBooks of Excel.
  4. Sector: Bedrijfsrevisoren kunnen in verschillende sectoren werken, van retail tot gezondheidszorg. De specifieke eisen kunnen variëren afhankelijk van de sector.
  5. Secundaire voorwaarden: Let op aanvullende voordelen zoals flexibele werkuren, mogelijkheid tot thuiswerken, en opleidingsmogelijkheden.


Carrièrevooruitzichten

Een carrière als bedrijfsrevisor biedt diverse doorgroeimogelijkheden. Met de juiste ervaring en aanvullende opleidingen kunnen bedrijfsrevisoren doorgroeien naar hogere functies zoals hoofd interne audit, financieel directeur of zelfs CFO. Daarnaast kunnen bedrijfsrevisoren zich specialiseren in niches zoals forensische accountancy of IT-auditing, wat kan leiden tot hogere salarissen en meer verantwoordelijkheid.


Conclusie

De weg naar een carrière als bedrijfsrevisor begint met de juiste opleiding en het opdoen van de nodige vaardigheden en ervaring. Door een combinatie van theoretische kennis en praktische training kun je jezelf positioneren voor succes in dit vakgebied. Het vinden van een geschikte vacature van bedrijfsrevisor is de volgende stap, en met de juiste aanpak en voorbereiding kun je de perfecte positie vinden die bij je past.

Wil je meer weten over de vacature van bedrijfsrevisor en hoe je een succesvolle carrière kunt opbouwen in dit vakgebied? Blijf dan onze blog volgen voor meer tips en adviezen! Heb je vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat het ons weten!