It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.
Onderzoek van het RIZIV toont aan dat het aantal mensen met een burn-out of depressie de afgelopen vier jaar is gestegen met 40 %. Het begrip bore-out is wat minder bekend, maar daarom niet minder ernstig. Hieronder leggen we het verschil tussen beide uit en wat jij kan doen om je burn-out of bore-out te verslaan!
Wat is een burn-out?
Een burn-out duikt op bij langdurige werkgerelateerde stress. Je energiereserves zijn uitgeput en je ervaart een teveel aan prikkels. Vaak voel je het al een tijdje aankomen, maar heb je niet op tijd aan de alarmbel durven of kunnen trekken. Personen die met een burn-out kampen, steken al hun tijd in hun job waardoor ze geen tijd meer hebben om te ontspannen.
Wat is een bore-out?
Een bore-out ontstaat bij een gebrek aan prikkels en uitdaging. Misschien verveel je je tijdens de werkuren of zit je in een gouden kooi wat betreft loon waardoor het moeilijk is jezelf hieruit te bevrijden. Blijf je te lang hangen in je comfortzone, kan je jezelf niet meer ontplooien en ontbreekt de motivatie? Dan bestaat de kans dat je in een bore-out terechtkomt.
Wat is het verschil tussen een burn-out en een bore-out?
Hoewel de symptomen van een burn- en bore-out vrij vergelijkbaar zijn, zijn beide syndromen elkaars tegenpolen. Je kan zowel tijdens een burn-out als tijdens een bore-out last hebben van de volgende symptomen: vermoeidheid, aanhoudende stress, prikkelbaarheid, weinig zelfvertrouwen, slapeloosheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, … Het verschil ligt echter bij de oorzaak. Een burn-out krijg je wanneer je tot over je oren in het werk zit, een bore-out daarentegen duikt op wanneer je geen uitdaging ziet in je job.
Hoe kan je een burn-out voorkomen of verhelpen?
Een burn-out voorkomen of verhelpen doe je door je eigen grenzen te kennen en aan te geven. Grenzen stellen en op tijd nee leren zeggen, zijn twee belangrijke acties die je kan ondernemen om van je burn-out af te raken. Daarnaast kan het helpen om op voorhand momenten van rust en ontspanning te blokkeren in je agenda, zodat jijzelf of andere personen er op dat moment geen werkgerelateerde taken in kunnen zetten. Tenslotte kan het helpen om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Een psycholoog kan je helpen met grenzen stellen en je zelfvertrouwen boosten.
Hoe kan je een bore-out voorkomen of verhelpen?
Een bore-out pak je aan door eerlijk te zijn met jezelf en met je leidinggevende. Ga het gesprek aan en maak duidelijk dat er iets aan je werksituatie moet veranderen. In feite ga je hier aan jobcrafting doen. Dat betekent dat je je job gaat herstructureren zodat ze beter aansluit op je persoonlijke behoeftes en je weer gemotiveerd bent om te werken. Merk je dat je weinig medewerking krijgt of durf je intern niemand aanspreken? Dan kan je ervoor kiezen om de hulp van een loopbaancoach in te schakelen. Deze persoon kan je begeleiden om op carrièrevlak beslissingen te nemen.