It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

Uit een studie van de Columbia University, Indiana University en de University of Kentucky-Lexington blijkt zelfs dat het onvermijdelijk is om verliefd te worden op iemand buiten je relatie. Doorgaans gaat het om een verliefdheid op een collega vermits aantrekking gelinkt is aan het aantal uren dat je met iemand doorbrengt. Dat wil niet zeggen dat het compleet onschuldig is. Het kan namelijk een teken zijn dat je iets mist in je huidige relatie.

1. Je hebt plots veel meer zin om naar je werk te gaan

Merk je dat je plots met veel meer goesting naar je werk vertrekt? Kijk je op zondag alweer uit naar een nieuwe werkweek in plaats van dat je ertegen opkijkt? Vind je het geen probleem meer om overuren te maken? Vliegen de uren plots voorbij tijdens het werken? Dan is de kans groot dat er iets in je werkomgeving veranderd is, dat ervoor zorgt dat jij met volle goesting gaat werken. Mogelijks heeft een collega daar iets mee te maken!

2. Je zoekt zijn/haar nabijheid voortdurend op

Betrap je jezelf erop dat je naar de koffiemachine wandelt, juist op het moment dat je collega een bakje troost gaat vullen? Maak je er een sport van om tijdens een meeting een plaatsje naast hem/haar te claimen? Of misschien heb je er je doel van gemaakt om op exact hetzelfde moment bij de lift toe te komen als het tijd is om naar huis te gaan? Dit zijn allemaal signalen dat je verliefd bent op je collega.

3. Je chat de hele dag via teams of skype

Wacht je ongeduldig af tot je een Teams- of Skypemelding krijgt van die ene collega? Heb je het gevoel dat je je daarom niet goed kan concentreren op je werk? Of merk je plots dat je al een halfuur je essentiële taken niet hebt uitgevoerd omdat je aan het chatten was met hem/haar? Opnieuw signalen dat je de aandacht van je collega opzoekt en dat je mogelijks een verliefdheid hebt ontwikkeld.

4. Je slooft je uit voor hem/haar

Doe je extra veel moeite om je job goed te doen zodat je collega jou opmerkt? Sta je ’s ochtends een halfuur vroeger op dan normaal om ervoor te zorgen dat je er op je paasbest uitziet? Rep jij je als de bliksem naar de broodjeszaak als je collega geen lunch mee heeft? Of ben je de eerste om in de bres te springen als hij/zij hulp nodig heeft? Als je deze zaken niet voor iedereen doet, dan ben je waarschijnlijk verliefd op je collega.

5. Je praat meer met hem/haar dan met een ander

Voel je de behoefte om geregeld een praatje te slaan met die ene collega? Bevind je je meermaals per dag aan zijn/haar bureau voor smalltalk? Krijg je blos op de wangen als hij/zij jou het zoveelste complimentje geeft? Of zorg je dat je geen enkele ochtend overslaat zonder hem/haar te begroeten? Het feit dat je graag met hem/haar babbelt, kan een teken zijn dat je een boontje voor hem/haar.

6. Je zoekt voortdurend oogcontact met hem/haar

Vinden jullie blikken elkaar op elk moment van de dag? Kan je tijdens het werken maar moeilijk je ogen op je pc richten? Zie je in één oogopslag waarmee hij/zij bezig is? Of heb je tijdens een meeting of afterwork maar oog voor één iemand? Veel van onze communicatie is non-verbaal en ook non-verbale signalen kunnen een duidelijk teken zijn dat je verliefd bent op je collega.

Herken jij jezelf in bovenstaande situaties? Hoe ga je nu verder? Hieronder vind je enkele richtlijnen voor als je getrouwd bent en verliefd op een collega.
a) Probeer professioneel te blijven en zet je werk op de eerste plaats

Het zal waarschijnlijk niet gemakkelijk zijn om professioneel te blijven gezien je collega zich ook continu op het werk bevindt, maar probeer je focus toch te verleggen naar je werkzaamheden. Zoek extra uitdaging in je job zodat je geen tijd hebt om aan hem/haar te denken. Tenslotte kan je eventueel aanvragen of je van departement of locatie mag veranderen. Zorg alleszins dat je je eigen carrière niet boycot, want dat kan je later zuur opbreken.

b) Bespreek je gevoelens niet met andere collega’s

Probeer niet met je collega’s te praten over je verliefdheid. Het laatste wat je wilt, is dat het een gespreksonderwerp wordt op de werkvloer en dat anderen zich gaan moeien. Wat je wel kan doen, is erover praten met vrienden. Zij kunnen je raad geven zonder een oordeel over jou te vellen. Ben je getrouwd en verliefd op een collega en komt je geheim uit? Besef dan dat niet iedereen er positief tegenover zal staan en dat je je kan verwachten aan negatieve reacties.

c) Besef dat plotse verliefdheid normaal is tijdens een lange relatie

Gevoelens van verliefdheid kunnen tijdelijk zijn, ook al lijken ze op het moment zelf heel sterk. Zelfs mensen die zich in een gezonde relatie bevinden, kunnen op een bepaald moment iets voelen voor iemand anders. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 50 % al eens verliefd werd op een collega of baas. Ga kijken of er iets fundamenteel scheelt aan je huidige relatie en probeer dit eerst op te lossen alvorens je er impulsief een punt achter zet. Kom je na enkele maanden tot de conclusie dat je de problemen niet kan oplossen en dat je nog altijd verliefde gevoelens koestert ten opzichte van een collega? Dan kan je wel actie ondernemen.

d) Weet dat er veel op het spel staat als je de knoop doorhakt

Als je getrouwd bent en verliefd wordt op een collega, moet je er rekening mee houden dat er veel op het spel staat eens je beslist om een einde te maken aan je huwelijk. Een relatie op de werkvloer verloopt niet altijd van een leien dakje. Zo check je best op voorhand wat het arbeidsreglement zegt over een relatie op het werk. Bij sommige bedrijven wordt een relatie op het werk afgekeurd of moet je heel wat procedures doorlopen. Je spreekt daarnaast best op voorhand af hoe jullie met de relatie omgaan in de werkomgeving. Het beste is om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden.