It looks like you're using an outdated browser. Using an outdated browser makes your computer unsafe, and websites may be difficult to read or navigate. Update your browser to fix these problems.

Upgrade your browser

1. Kies een professionele foto

Voor de aanwervingsdienst zal het altijd een meerwaarde zijn om een gezicht te kunnen plakken op iemand zijn sollicitatie. Dat wil niet zeggen dat eender welke foto volstaat. Een foto van jezelf vergezeld van een pintje, kan je dus beter voor je privécollectie bewaren. Wat wel scoort is een foto met een sobere achtergrond, waarop je gezicht duidelijk in beeld is, je ogen spreken en een glimlach te zien is.

2. Vermeld relevante hobby’s

Het is niet omdat je van vrijdag tot zondag op café zit, dat je het kan beschouwen als een hobby en moet vermelden op je CV. Kies voor hobby’s die een meerwaarde kunnen bieden voor jou als werknemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verleden in een jeugdbeweging, een sport in teamverband, trainer van een sportploeg, … of hobby’s die je intellect aantonen zoals lezen, schaken, … Uiteraard is het niet de bedoeling om te liegen op een professionele CV en is het belangrijk dat je weerspiegelt wie je echt bent.

3. Skip ongewone prijzen die je hebt gewonnen

Ooit een contest om ter meeste hotdogs gewonnen tijdens een fuif van de lokale chiro? Leuk voor jou, maar niet het vernoemen waard. Heb je daarentegen gescoord met je thesis, een groot project binnengehaald of een moeilijke casus opgelost en daarvoor een eervolle vermelding of prijs gewonnen? Tell us!

4. Geen overdaad aan kleuren en vormen

Er mag best wat pit in je CV zitten en het hoeft zeker geen wit A4’tje te worden, maar let op dat je niet te ver gaat met kleuren en vormen. Kies voor één kleurenpallet. Probeer hier slim gebruik te maken van de betekenis van kleuren. Enkele interessante kleuren om te gebruiken voor een professionele CV zijn bijvoorbeeld geel, oranje en blauw. Geel staat voor verstand en energie, oranje voor creativiteit en succes en blauw voor wijsheid, zelfverzekerdheid en intelligentie. Overdrijf bovendien niet met verschillende icoontjes, sjablonen of andere vormen.

5. Zorg dat je werkervaring bovenaan staat

Je werkervaring is nu eenmaal het belangrijkste onderdeel van een professionele CV. Het toont aan waar je goed in bent, welke vaardigheden je hebt ontwikkeld en in welke functies je ervaring hebt. Belangrijk hierbij is dat je je meest recente werkervaring bovenaan zet en zo afbouwt naar je minst recente werkervaring. Solliciteer je voor je eerste job? Dan heb je buiten eventuele stages nog maar weinig werkervaring. Je kan ervoor kiezen om dan helemaal bovenaan neer te pennen hoe je droomjob eruit zou zien en wat je verwacht van je eerste uitdaging.

6. Benadruk je vaardigheden

Laat zien waar je in uitblinkt! Heb je een goede kennis van Microsoft Office, spreek je meerdere talen of ben je expert in vakgerelateerde sofware, machines, …? Eventueel kan je werken met gradaties om aan te geven hoe goed je in een specifiek onderdeel bent. Spreek je een aardig mondje Engels, maar is je Frans wat minder? Dan zet je bv. achter Engels 5 sterren en achter Frans 3.

Optimisme

7. Maak je gegevens zichtbaar

Nadat je alle moeite hebt doorstaan om een professionele CV te schrijven, zou het jammer zijn dat de HR-dienst je niet kan bereiken omdat je je gsm-nummer vergeten vermelden bent. Je contactgegevens mogen een prominente plaats hebben op je CV. Het is handig dat aanwervingsspecialisten meteen kunnen zien wat je leeftijd is, vanwaar je bent en wat je mailadres en gsm-nummer zijn.

💡 Vergeet je CV geen duidelijke naam te geven (bv. CV_JanJanssen). Personeelsdiensten krijgen namelijk meerdere CV’s aan voor eenzelfde functie en je wilt niet dat die van jou verloren gaat.

💡 Stuur je CV in PDF door, zo zorg je ervoor dat de opmaak van je document bewaard blijft.

Ben jij op zoek naar een job in de Bouw, Engineering, Finance of Sales en lukt het jou niet om een professionele CV in elkaar te steken? Aarzel niet om ons te contacteren!

Contacteer ons!

Ben je op zoek naar een nieuwe job of heb je een vraag voor ons? Laat een berichtje achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.