Volg de instructies in de vacature op

De vacature vermeldt vaak welk onderwerp je dient te gebruiken en aan wie je de sollicitatie mail moet adresseren. Worden er geen instructies vernoemd voor het onderwerp? Ga dan voor de functietitel en eventueel het referentienummer van de vacature. Staat er nergens vermeld aan wie de sollicitatie gericht mag worden? Probeer de naam van de verantwoordelijke te achterhalen door contact op te nemen met het bedrijf of neem een kijkje op de website.

Verstuur de mail vanuit een professioneel mailadres

Heb je nog een oud mailadres in het genre emmalovesk3@hotmail.com, laat het achterwege! Maak alvorens je solliciteert een nieuw mailadres aan dat je voor-en achternaam bevat. Je kan gratis mailadressen aanmaken via Gmail, Outlook, … Maak bovendien geen gebruik van het mailadres van je huidige werkgever. Als je werkgever erachter komt dat je aan het solliciteren bent, zou het kunnen dat je al ontslagen wordt nog voor je een andere job hebt.

Gebruik de juiste opener en afsluiter

Start je sollicitatie mail met de juiste aanhef. Bij de eerste mail die je verstuurt, ga je best voor ‘Geachte mevrouw/meneer achternaam’. In vervolgmails kan je overschakelen naar ‘Beste + voornaam’. Je mail afsluiten doe je met een positieve noot. Ga bijvoorbeeld voor ‘ik hoor graag van u’ of ‘graag licht ik mijn sollicitatie verder toe in een gesprek’.

Hou het bij voorkeur kort en bondig

Een sollicitatie mail dient enkel ter begeleiding van je motivatiebrief en CV. Hou het kort, maar laat je enthousiasme wel overkomen. Een saaie mail nodigt niet uit tot een vervolg. Leg bijvoorbeeld in 1 of 2 zinnen uit waarom je solliciteert. Vermeld de meest relevante zaken en zorg dat je de interesse van de lezer opwekt om de rest van je sollicitatie te bekijken.

Kies voor een deftige lay-out

Hou je mail zakelijk en formeel. Kies voor een duidelijk en standaard lettertype zoals Calibri, Arial of Cambria. Vermijd onleesbare lettertypes! Ze zien er misschien leuk uit, maar zorgen ervoor dat je tekst niet gemakkelijk wegleest. Tenslotte zijn ook emoji’s not done. Emoji’s horen thuis in een WhatsApp-gesprek, niet in je sollicitatie mail.

Voeg je bestanden juist toe

Wees aandachtig bij het toevoegen van je documenten. Ten eerste wil je niet verwijzen naar documenten in bijlage die er niet zijn #klassiekefout. Ten tweede zorg je dat ze een duidelijke naam hebben. Je benoemt wat je document representeert en je voegt je voor-en achternaam toe. Tenslotte stuur je je documenten in pdf-versie door. Zo zal je lay-out bewaard blijven.

Wil je 100 % zeker zijn dat je sollicitatie mail goed is aangekomen? Aarzel niet om het bedrijf in kwestie telefonisch te contacteren met de vraag of je mail correct is toegekomen.