1. Strakke timing
Geduld is een schone zaak. Zeg nog niets over je salariswensen voordat je de functie aangeboden krijgt. Is het aanbod daar? Dan zit je in de ideale positie om je onderhandelingsskills boven te halen. Zijn deze nog niet on point? Lees dan vooral verder.
2. Jouw vorig salaris? Jouw geheim
Jouw vorig salaris als uitgangspunt nemen is not done. Wil je toekomstige baas dit toch weten? Antwoord dan vriendelijk dat jouw vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd. Het is belangrijk dat het gaat om deze functie en welke vergoeding fair is.
3. Place your bets
Laat de werkgever altijd eerst bieden, om vervolgens het bod te verwerpen. Geloof het of niet, er is bijna altijd onderhandelingsruimte. Daarna is het jouw beurt om een voorstel te doen. Gebruik de sandwichmethode om je eis te onderbouwen. Steek je gewenste salaris tussen sterke argumenten die vertellen waarom je een hoger loon verdient. Denk hierbij aan de voordelen die je te bieden hebt.
Denk ook aan je toekomst in het bedrijf en onderhandel professioneel en realistisch. Zorg ervoor dat je bod marktconform is. Dit wil zeggen dat je loon gelijkaardig is met dat van andere professionals uit de sector. Benieuwd of je salaris marktconform is? Ontdek het in onze salarisgids.
4. Plan B
De budgettaire ruimte van de onderneming durft wel eens roet in het eten te gooien. No stress, there is always a plan B. Bespreek grondig wat je extralegale voordelen zijn en zoek uit wat hier mogelijk is. Dit zijn extra’s zoals een groeps- en hospitalisatieverzekering of een bedrijfswagen. Dit zorgt op het einde van de rit voor een mooi verschil op je rekening. Benieuwd wat voor extralegale voordelen er nog zijn? Hier vind je een lijst van de 10 populairste.
5. “Waar mag ik tekenen?”
Als je dit met een gerust gevoel kan zeggen na de onderhandeling, dan ben je in je opzet geslaagd. Good job! Zorg er toch maar voor dat alles zwart op wit staat. Zo ben je 100% zeker van een zorgeloos salaris.