Lasser 1413x655

Wat is een Lasser?

Een lasser is een technisch professional die metalen onderdelen samenvoegt met behulp van warmte en/of druk. Deze onderdelen kunnen variëren van kleine componenten in huishoudelijke apparaten tot grote structurele elementen in gebouwen en bruggen. Lassers spelen een essentiële rol in de constructie en het onderhoud van infrastructuur en machines, waardoor hun vaardigheden onmisbaar zijn in vele industrieën. Een vacature van lasser benadrukt vaak het belang van precisie, veiligheid en technische kennis in deze rol.


Dagelijkse taken van een lasser

  1. Voorbereiding van Materialen
    Een van de eerste taken van een lasser is het voorbereiden van de materialen die gelast moeten worden. Dit omvat het schoonmaken, meten en snijden van de metalen stukken om ervoor te zorgen dat ze correct passen. Deze voorbereidende werkzaamheden zijn cruciaal voor een succesvolle las, en een goede vacature van lasser zal kandidaten zoeken die aandacht voor detail hebben en nauwkeurig kunnen werken.
  2. Laswerkzaamheden uitvoeren
    De kern van de functie is uiteraard het uitvoeren van laswerkzaamheden. Dit kan verschillende technieken omvatten, zoals MIG/MAG lassen, TIG lassen, elektrodelassen en autogeen lassen. De keuze van de techniek hangt af van het type materiaal en de specifieke eisen van het project. Lassers moeten bedreven zijn in het gebruik van lasapparatuur en de bijbehorende gereedschappen.
  3. Kwaliteitscontrole
    Na het lassen is het belangrijk om de kwaliteit van het werk te controleren. Dit kan inhouden dat je visuele inspecties uitvoert, maar ook het gebruik van niet-destructieve testmethoden zoals röntgenfoto's of ultrasoon testen om ervoor te zorgen dat de lasnaden sterk en vrij van defecten zijn. Een lasser vacature zal vaak vragen om ervaring met kwaliteitscontrole en een scherp oog voor detail.
  4. Onderhoud van apparatuur
    Het onderhoud van lasapparatuur en gereedschappen is een andere belangrijke taak voor lassers. Goed onderhouden apparatuur is essentieel voor het uitvoeren van veilige en effectieve laswerkzaamheden. Dit omvat het schoonmaken van de apparatuur, het vervangen van versleten onderdelen en het uitvoeren van basisreparaties.
  5. Veiligheidsprocedures volgen
    Veiligheid is een topprioriteit in het lasproces. Lassers moeten altijd persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) dragen, zoals lashelmen, handschoenen en beschermende kleding. Ze moeten ook bekend zijn met veiligheidsvoorschriften en -procedures om ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig is voor zichzelf en hun collega's. Een lasser vacature benadrukt vaak het belang van veiligheid en zoekt kandidaten die zich strikt aan deze normen kunnen houden.
  6. Samenwerken met andere vakmensen
    Lassers werken vaak samen met andere vakmensen, zoals monteurs, ingenieurs en kwaliteitscontroleurs. Goede communicatie en samenwerking zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat projecten op schema blijven en dat eventuele problemen snel worden opgelost. Een vacature van lasser kan aangeven dat sterke teamvaardigheden en de mogelijkheid om effectief te communiceren met andere teamleden gewenst zijn.


Vereisten en vaardigheden voor een lasser

  1. Technische vaardigheden
    Technische vaardigheden zijn uiteraard essentieel voor een lasser. Dit omvat een grondige kennis van verschillende lastechnieken, materialen en gereedschappen. Een goede vacature van lasser zal vaak deze specifieke vaardigheden benadrukken en kan vragen naar certificeringen of specifieke opleidingsachtergronden.
  2. Probleemoplossend vermogen
    Lassers moeten problemen snel en efficiënt kunnen diagnosticeren en oplossen. Dit vereist analytisch denken en een systematische aanpak bij het identificeren van de oorzaak van lasfouten en het vinden van effectieve oplossingen. Een lasser vacature kan vragen naar voorbeelden van probleemoplossende vaardigheden in eerdere functies.
  3. Fysieke vaardigheden
    De functie van lasser kan fysiek veeleisend zijn. Het kan nodig zijn om zware materialen te tillen, in krappe ruimtes te werken, en gedurende langere tijd te staan of te knielen. Een goede fysieke conditie is daarom belangrijk. Een vacature van lasser zal vaak de fysieke vereisten van de functie vermelden.
  4. Opleiding en certificeringen
    Veel lassers beginnen hun carrière met een technisch secundair onderwijs (TSO) in vakgebieden zoals mechanische technieken of metaalbewerking. Aanvullende certificeringen in specifieke lastechnieken, zoals die van het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), kunnen de kansen op een goede lasser vacature aanzienlijk vergroten.
  5. Voortdurende bijscholing
    Technologie en lastechnieken veranderen voortdurend. Om relevant te blijven in je vak, is het belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen. Dit kan via cursussen, seminars of interne trainingsprogramma's. Een goede vacature van lasser biedt vaak mogelijkheden voor permanente educatie en bijscholing.


Salaris en arbeidsvoorwaarden

  1. Startsalaris
    Een startende lasser kan rekenen op een salaris van ongeveer €2.000 tot €2.500 bruto per maand. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen van de functie en de sector waarin men werkzaam is.
  2. Loon na 5 jaar ervaring
    Na vijf jaar ervaring kan een lasser doorgaans rekenen op een loonsverhoging. Het gemiddelde salaris voor iemand met vijf jaar ervaring ligt tussen de €2.800 en €3.200 bruto per maand.
  3. Secundaire arbeidsvoorwaarden
    Naast het basissalaris zijn er vaak ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, pensioenregelingen en ziektekostenverzekeringen. Een goede lasser vacature zal deze voordelen duidelijk vermelden.


Carrièremogelijkheden en groei

  1. Verschillende sectoren
    Lassers kunnen in diverse sectoren werken, van de bouw en productie tot de scheepsbouw en offshore-industrie. Elke sector biedt unieke uitdagingen en groeimogelijkheden. Een vacature van lasser kan aangeven in welke sector de functie zich bevindt en welke specifieke vaardigheden vereist zijn.
  2. Doorgroeimogelijkheden
    Met ervaring en aanvullende opleiding kunnen lassers doorgroeien naar leidinggevende functies zoals teamleider of lasinspecteur. Deze functies brengen meer verantwoordelijkheid en hogere salarissen met zich mee. Een vacature van lasser kan doorgroeimogelijkheden en het potentieel voor loopbaanontwikkeling benadrukken.


De toekomst van het lasser vak

De technologie blijft evolueren, en dat geldt ook voor de functie van lasser. Slimme technologieën zoals robotlassen en lasersnijden veranderen de manier waarop lassers hun werk doen. Een moderne lasser vacature vraagt steeds vaker om kennis van deze nieuwe technologieën.


Conclusie

Een carrière als lasser is veelzijdig, uitdagend en biedt veel groeimogelijkheden. Of je nu net begint of al jaren ervaring hebt, de taken en verantwoordelijkheden van een lasser zijn divers en essentieel voor de operationele efficiëntie van bedrijven. Met de juiste opleiding, vaardigheden en inzet kun je een succesvolle en bevredigende carrière opbouwen door te reageren op een vacature van lasser.