Architect 1413x655

Wat doet een architect?

Een architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van gebouwen en andere structuren. Dit omvat het creëren van zowel esthetisch aantrekkelijke als functionele ontwerpen, het maken van gedetailleerde bouwplannen, en het toezicht houden op de constructie om ervoor te zorgen dat het project voldoet aan de specificaties en wetgeving.


Stap 1: De juiste vooropleiding kiezen

De eerste stap om architect te worden, is het kiezen van de juiste vooropleiding. Een sterke academische achtergrond is essentieel om de technische kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor deze functie. Hier zijn enkele relevante vooropleidingen die je kunt overwegen:

  1. Secundair Onderwijs: ASO Richting Wetenschappen of Latijn-Wiskunde
    Een stevige basis in exacte vakken zoals wiskunde, fysica en scheikunde is belangrijk voor toekomstige architecten. Deze richtingen bieden de nodige theoretische kennis en analytische vaardigheden.
  2. Secundair Onderwijs: TSO Richting Bouw- en Houttechnieken
    Deze richting biedt een meer praktijkgerichte benadering en geeft een goede basis in bouwtechnieken en materialen, wat nuttig kan zijn voor een toekomstige architect.


Stap 2: Een Bachelor Architectuur Volgen

Na het secundair onderwijs is de volgende stap het volgen van een bacheloropleiding in architectuur. Dit is de basis opleiding voor architect die je voorbereidt op een carrière in de architectuur. Hier zijn enkele kenmerken van deze opleiding:

  1. Duur en inhoud
    Een bachelor in architectuur duurt meestal drie jaar en omvat zowel theoretische als praktische vakken. Je leert over bouwtechnieken, materiaalkunde, ontwerpprincipes, en stedelijke planning.
  2. Ontwikkelen van vaardigheden
    Tijdens deze opleiding ontwikkel je belangrijke vaardigheden zoals creatief denken, technische tekenen, en het gebruik van CAD-software (Computer-Aided Design).
  3. Projecten en stages
    Veel opleidingen bieden projectwerk en stages aan, waardoor je praktijkervaring kunt opdoen en kunt leren van ervaren professionals in het veld.


Stap 3: Een Master in Architectuur behalen

Na het behalen van je bachelor is de volgende stap het volgen van een masteropleiding in architectuur. Dit is een vereiste om als architect te kunnen werken en biedt verdere specialisatie en verdieping in het vakgebied.

  1. Duur en inhoud
    Een master in architectuur duurt meestal twee jaar. Deze opleiding richt zich op geavanceerde ontwerptechnieken, onderzoeksmethoden, en professionele praktijk.
  2. Specialisaties
    Tijdens de masteropleiding kun je je specialiseren in een bepaald aspect van architectuur, zoals duurzaam bouwen, stedenbouw of interieurarchitectuur.
  3. Thesis en afstudeerproject
    Een belangrijk onderdeel van de masteropleiding is het afstudeerproject en de thesis, waarbij je een diepgaand onderzoek uitvoert en een complex ontwerp realiseert.


Stap 4: Stage en ervaring opdoen

Na het behalen van je masterdiploma is het belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan door middel van een stage bij een architectenbureau of een bouwbedrijf. Deze praktijkervaring is cruciaal om je theoretische kennis in de praktijk te brengen en de nodige vaardigheden te ontwikkelen.

  1. Stage
    Veel landen, waaronder België, vereisen dat je een bepaalde periode (meestal twee jaar) als stagiair werkt onder toezicht van een ervaren architect. Dit wordt vaak aangeduid als de 'stagetijd'.
  2. Praktijkervaring
    Tijdens je stage werk je aan echte projecten, leer je over bouwplaatsmanagement, en ontwikkel je je vaardigheden in projectbeheer en klantcommunicatie.


Stap 5: Registratie en licentiëring

Om als zelfstandig architect te mogen werken, moet je geregistreerd en gelicentieerd worden. Dit proces verschilt per land en regio, maar in België omvat het meestal de volgende stappen:

  1. Architectenregister
    Je moet je inschrijven in het architectenregister van de Orde van Architecten. Dit is een wettelijke vereiste om het beroep van architect te mogen uitoefenen.
  2. Beroepsexamen
    In sommige gevallen moet je een beroepsexamen afleggen om je bekwaamheid en kennis van het vakgebied te bewijzen.
  3. Continu professioneel ontwikkelen
    Om je licentie te behouden, moet je vaak deelnemen aan voortdurende professionele ontwikkeling door middel van cursussen en seminars.


Carrièremogelijkheden en toekomstperspectieven

De vraag naar gekwalificeerde architecten blijft groeien in Vlaanderen en wereldwijd. Innovaties in bouwtechnologie en een toenemende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie bieden spannende mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Architecten die zich kunnen aanpassen aan deze nieuwe trends en hun vaardigheden voortdurend verbeteren, zullen in een sterke positie verkeren om te profiteren van deze groei.


Hoe vind je een geschikte opleiding voor architect?

Het vinden van een geschikte opleiding voor architect kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je de perfecte opleiding vinden. Hier zijn enkele tips:

  1. Onderzoek
    Doe grondig onderzoek naar de verschillende opleidingen die beschikbaar zijn. Bekijk de curriculum, de inhoud van de cursussen en de accreditaties van de onderwijsinstellingen.7
  2. Netwerken
    Praat met professionals in de bouwsector om inzicht te krijgen in welke opleidingen zij hebben gevolgd en welke aanbevelingen zij hebben.
  3. Open dagen
    Bezoek open dagen van hogescholen en universiteiten om meer te weten te komen over de opleidingen en om vragen te stellen aan docenten en huidige studenten.
  4. Online platforms
    Gebruik online platforms zoals LinkedIn om te zoeken naar alumni van de opleidingen waarin je geïnteresseerd bent. Dit kan je helpen om te zien welke carrières zij hebben opgebouwd na het voltooien van hun opleiding.


Conclusie

Een carrière als architect biedt veel uitdagingen en beloningen. Door de juiste opleiding voor architect te volgen, praktijkervaring op te doen en essentiële vaardigheden te ontwikkelen, kun je jezelf positioneren voor succes in deze dynamische sector. Met een sterke vraag naar ervaren architecten in Vlaanderen, biedt deze carrière veel kansen en toekomstperspectieven. Begrijp de essentie van een opleiding voor architect en zet de eerste stap naar een succesvolle en bevredigende carrière in de bouwsector in Vlaanderen.