1. Nog geen job in het vooruitzicht? Registreer je als werkzoekende
Je inschrijven als werkzoekende doe je bij VDAB en is eenvoudig online te regelen. Dat kan via deze link. Dit is een belangrijke eerste stap nadat je bent afgestudeerd zodat je na een bepaalde periode van werkloosheid (beroepsinschakelingstijd) recht hebt op een uitkering.
2. Jeugdvakantie, wat is het en heb ik er recht op?
Jawel hoor, pas afgestudeerden die starten op hun eerste job hebben ook recht op betaalde vakantiedagen, gelukkig maar! Net zoals bij vele andere zaken zijn ook hier enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet je gestart zijn met werken in hetzelfde jaar dat je bent afgestudeerd. Daarbovenop moet je minstens één maand in loondienst gewerkt hebben en niet ouder zijn dan 25. Deze uitkering wordt uitbetaald door de RVA.
Voorbeeld: Flor heeft zijn studies beëindigd in juni 2015 en gaat aan het werk als bediende op 1 oktober datzelfde jaar. Hij heeft in 2015 drie maanden gewerkt waardoor hij in 2016 recht heeft op één week betaald verlof.
3. Kinderbijslag
Tot en met het einde van je studies genieten je ouders van kinderbijslag (tegenwoordig ook het Groeipakket genoemd). Elk kind dat in Vlaanderen woont heeft recht op deze maandelijkse tegemoetkoming om je opvoeding financieel te ondersteunen. Kijk maar naar de kost van studieboeken, schoolgeld, … Van zodra jij bent afgestudeerd of stopt met studeren valt dit extra inkomen weg. Let op, dit is slechts geldig tot je 25ste verjaardag, als je van plan bent langer te studeren hebben je ouders hier geen recht meer op.
4. Schrijf je in bij een ziekteverzekeringsfonds
Als je nog ten laste bent van je ouders en jonger bent dan 25 jaar, blijf je automatisch verzekerd via het ziekenfonds van je ouders. Zodra je pas bent afgestudeerd en je ouder bent dan 25 zal je wel je eigen polis moeten openen. Een gouden tip dat we willen meegeven: stel dit zeker niet uit! Een ziekteverzekering dekt een deel van je doktersbezoeken, apotheekkosten en ziekenhuisbezoeken. Better safe than sorry! Geen idee bij welk ziekenfonds je je kan aansluiten? Via deze website kan je ze allemaal vergelijken.
5. Hospitalisatieverzekering
Naast een ziekteverzekering is het ook aangeraden om een aparte verzekering aan te gaan voor je hospitalisatie. Het is in België niet wettelijk verplicht, maar kan je wel veel gedoe en een smak geld uitsparen. Wanneer je een ongeval hebt gehad of een operatie moet ondergaan waardoor je minstens één nacht in het ziekenhuis moet verblijven, komt de hospitalisatieverzekering tussenbeide. Een ziekteverzekering dekt niet de hele lading, maar dankzij de hospitalisatieverzekering moet je nog maar een klein stuk opleggen. Zo vermijd je onvoorziene en torenhoge ziekenhuiskosten, thank us later. Voor zo’n verzekering kan je ook terecht bij je ziekenfonds.6. Logisch maar niet onbelangrijk: open je eigen zichtrekening
Zodra je je contract tekent bij je werkgever zal je gevraagd worden om het rekeningnummer te geven waarop je loon zal gestort worden. De kans is groot dat je er al eentje hebt of dat die op de naam van je ouders staat. Om een zichtrekening te openen maak je best een afspraak bij je bank. In de meeste gevallen is dit kosteloos.
7. Last but not least: update je CV
De kans is groot dat je ooit al een CV hebt opgemaakt omdat je op zoek was naar vakantiewerk. Je CV is de eerste stap richting een eerste job. Hoe zorg je ervoor dat je CV eruit springt? Welke zaken vermeld je zeker wel/niet? Lees daarvoor onze 7 tips voor het opmaken van een professionele CV.
Ben je pas afgestudeerd, maar heb je nog geen idee welke functie je wil uitoefenen? Kom gerust eens met ons babbelen over een job binnen sales en rekrutering. Als snelgroeiend bedrijf zijn we continue op zoek naar sales consultants, ongeacht je diploma, ervaring of kennis. Dankzij ons intern trainingsprogramma word je in no time klaargestoomd tot recruitment consultant!