Je bereidt je dus best voldoende voor zodat je eerste indruk goed zit! Het is hét moment om jouw persoonlijkheid en motivatie voor de job te tonen, je krijgt namelijk maar één kans om de interviewer te overtuigen van jouw capaciteiten. Hieronder vind je zeven veelgestelde sollicitatievragen in sales terug waarop je je alvast kan voorbereiden.

1. Wat is je meest favoriete en minst favoriete onderdeel van sales?

Dit is een binnenkopper en een vraag die héél waarschijnlijk gesteld zal worden. Hiermee probeert de interviewer te weten te komen of jij een match bent met de core business van het bedrijf. Stel dat jouw minst favoriete onderdeel van sales toevallig het voornaamste onderdeel van de job is, dan zal de interviewer jouw kandidatuur uiteraard in vraag stellen.

2. Hoe ga je om met afwijzing en tegenslag?

Het is algemeen geweten dat je in sales vaker een nee dan een ja krijgt. Je moet hier dus goed tegen bestand zijn. Als je realistisch bent ingesteld, zal je veerkrachtiger met afwijzing kunnen omgaan. Afwijzingen of tegenslagen mogen geen invloed hebben op je humeur of gedrag de rest van de werkdag. Ga je hierdoor passief, pessimistisch of neerslachtig het vervolg van de dag in? Dan kan je moeilijk tegen afwijzing en ben je misschien niet de ideale persoon voor een job in sales.

3. Hoe flexibel ben je?

Deze vraag hangt nauw samen met de vorige vraag. Je zal je in sales flexibel moeten opstellen. De zaakjes lopen niet altijd zoals gewenst en je zal geregeld te maken krijgen met afwijzing, tegenslag of last-minute veranderingen. Dat vereist een sterk aanpassingsvermogen. Ben jij iemand die zich gemakkelijk kan aanpassen aan de situatie en oplossingsgericht is of hou je meer van routine en gestandaardiseerde processen? Het antwoord op deze vraag zal bepalen of je geschikt bent voor een job in sales of niet.

4. Vertel eens over een succesvolle sale?

Ook één van de klassieke sollicitatievragen in sales: geef een voorbeeld van een succesvolle sale waarvoor jij verantwoordelijk was. Als je nog geen ervaring hebt in de sector, kan je terugblikken op je dagelijkse leven. Je zou ervan verschieten hoe vaak je het salesproces toepast in je privéleven. Het overtuigen van een vriend om mee naar een feestje te gaan of je moeder aansporen om een bepaald product aan te kopen, … In deze situaties maak je gebruik van je overtuigingskracht en argumenteer je waarom hij/zij bijvoorbeeld een product moet aankopen. Het laat blijken hoe jij de zaken aanpakt.

5. Wat motiveert jou om een salesfunctie uit te voeren?

Aangezien sales gericht is op het behalen van targets, en (commerciële) resultaten een bepalende factor zijn, is het vanzelfsprekend dat je dit als sollicitant belangrijke drijfveren vindt. Het is dus aan jou om over te brengen dat wat jou motiveert, gericht is op deze doelstellingen. Veelvoorkomende antwoorden op deze vraag kunnen zijn: ‘Ik wil veel geld verdienen’, ‘Ik ben resultaatgericht en streef graag naar targets’, ‘Ik ben competitief ingesteld’, …

6. Welk boek heb jij al over sales gelezen en wat heb je eruit geleerd?

Ben je geïnteresseerd in sales? Dan zal je je waarschijnlijk willen verdiepen in je passie. Er bestaan ontelbaar veel sales gerelateerde boeken waaruit jij inspiratie kan halen. Ben je geen boekenwurm? Dan heb je ongetwijfeld wel eens naar inspirerende TEDx talks over sales gekeken. Hoe dan ook raden we je aan op zijn minst een beetje vooronderzoek te doen naar bekende salespersonen of innovatieve salestechnieken. Zo kom je voorbereid en geïnteresseerd over en zal je indruk maken op de interviewer.

7. Wat vind jij van de manier waarop wij sales aanpakken en wat zou je anders doen?

Naast het doen van research over sales in het algemeen, is het een strak plan om je te verdiepen in de manier van werken van het bedrijf waarvoor je solliciteert. De interviewer zal je ongetwijfeld uitgelegd hebben hoe de organisatie juist tewerk gaat. Het is een goed teken dat jij op een kritische manier kijkt naar de manier van aanpak en eventuele verbeterpunten aangeeft. Zo toon je dat je meedenkt met de organisatie en kennis van zaken hebt.

Hebben deze sollicitatievragen voor een job in sales jou vooruitgeholpen en ben je klaar om de sprong te wagen? Wij hebben een groot aanbod aan openstaande sales functies! Stuur ons een mailtje en wie weet zit jij binnenkort tegenover onze corporate recruiter voor het beantwoorden van bovenstaande vragen.