Onderhandelen over je salaris: 5 tricks

Een rijkelijk salaris, we willen het allemaal. Toch is het onderhandelen over je salaris niet vanzelfsprekend. Wij verklappen je met plezier de 5 tricks.

Hoe kom je tot een succesvolle onderhandeling over je salaris? Weet je niet goed hoe je dit juist moet aanpakken? Trek je stoute schoenen aan, het is tijd om te onderhandelen!

Strakke timing

Geduld is een schone zaak. Zeg nog niets over je salariswensen voordat je de functie aangeboden krijgt. Is het aanbod daar? Dan zit je in de ideale positie om je onderhandelingsskills boven te halen. Zijn deze nog niet on point? Lees dan vooral verder.

Jouw vorig salaris? Jouw geheim

Jouw vorig salaris als uitgangspunt nemen is not done. Wil je toekomstige baas dit toch weten? Antwoord dan vriendelijk dat jouw vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd. Het is belangrijk dat het gaat om deze functie en welke vergoeding fair is.

Place your bets

Laat de werkgever altijd eerst bieden, om vervolgens het bod te verwerpen. Geloof het of niet, er is bijna altijd onderhandelingsruimte. Daarna is het jouw beurt om een voorstel te doen. Gebruik de sandwichmethode om je eis te onderbouwen. Steek je gewenste salaris tussen sterke argumenten die vertellen waarom je een hoger loon verdient. Denk hierbij aan de voordelen die je te bieden hebt. 

Denk ook aan je toekomst in het bedrijf en onderhandel professioneel en realistisch. Zorg ervoor dat je bod marktconform is. Dit wil zeggen dat je loon gelijkaardig is met dat van andere professionals uit de sector. Benieuwd of je salaris marktconform is? Ontdek het in onze salarisgids.

Plan B

De budgettaire ruimte van de onderneming durft wel eens roet in het eten te gooien. No stress, there is always a plan B. Bespreek grondig wat je extralegale voordelen zijn en zoek uit wat hier mogelijk is. Dit zijn extra’s zoals een groeps- en hospitalisatieverzekering of een bedrijfswagen. Dit zorgt op het einde van de rit voor een mooi verschil op je rekening. Benieuwd wat voor extralegale voordelen er nog zijn? Hier vind je een lijst van de 10 populairste.

“Waar mag ik tekenen?”

Als je dit met een gerust gevoel kan zeggen na de onderhandeling, dan ben je in je opzet geslaagd. Good job! Zorg er toch maar voor dat alles zwart op wit staat. Zo ben je 100% zeker van een zorgeloos salaris.

Heb je nood aan persoonlijk advies bij het vinden van je job? Daarvoor hoef je bij ons niet eerst te onderhandelen. Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Blijf up-to-date van jouw sector. En versterk je carrière met nieuwe inzichten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en word lid van onze community. Ontvang gratis tips voor je carrière en vacatures op maat van jouw zoekopdracht. Als member geniet je bovendien van heel wat voordelen zoals exclusieve eventuitnodigingen.

    Ik ben geïnteresseerd in

    Je kan ons privacybeleid hier lezen.