10 goede redenen waarom techniekers van job veranderen

Vorig jaar hebben we 85 techniekers aan een nieuwe vaste job geholpen. Ze hadden allemaal een goede reden om te veranderen. Sommige redenen waren niet vanzelfsprekend of moeilijk op te lossen, maar toch sloegen we er uiteindelijk in.

Hieronder vind je de 10 beste redenen waarom techniekers van job veranderen.

 

1. De switch naar de baan

Sommige techniekers werken op een vaste locatie en hebben nood aan een variërende werkomgeving. We zien dat dit vooral voorkomt bij kandidaten die nog geen jonge kinderen hebben en waarvan de kinderen net zijn afgestudeerd.

Hier luisteren we vooral goed naar de voorkeursregio van de kandidaat: Enkel werken in Vlaanderen? Een aantal dagen buitenland? Of drie weken naar een boorplatform op het water? 

2. De switch naar een “vaste werkplaats”

Ook de omgekeerde richting komen we vaak tegen: een field service engineer die aan de slag wilt binnen een productiebedrijf is geen uitzondering. De moeilijkheidsgraad ligt hem in bedrijven te vinden die een bedrijfswagen kunnen aanbieden. Als service technieker heb je immers vaak een bedrijfswagen. Die bedrijfswagen opgeven zien veel service techniekers niet zitten. 

Ook bepaalde dagvergoedingen kunnen hoog oplopen voor deze kandidaten.

Dergelijke zaken zijn dus belangrijk om zeer goed af te checken, nog voor een kandidaat op interview gaat. 

3. Vieze werkomgeving

Sommige productie-omgevingen zijn al wat netter dan de andere. Voor sommige kandidaten is dit geen probleem, voor anderen dan weer wel. Denk maar aan het contrast tussen vleesindustrie en farmaceutische industrie.

4. Toxische manager

“People leave managers, not jobs”, is een belangrijk gezegde. Er waren enkele mensen die in een toxische omgeving werkten. Bijvoorbeeld een supervisor die respectloos met zijn techniekers omgaat. 

Als ervaren recruiters weten we welke bedrijven we moeten mijden voor onze kandidaten. Zo horen we immers van andere kandidaten hoe het contact is met hun manager. Op die manier kunnen we bepaalde bedrijven mijden. 

5. Te weinig loon

Sommige techniekers worden echt onderbetaald. Dit komen we vaak te weten tijdens een vrijblijvend salarisgesprek. Lichte verschillen kunnen altijd en vormen niet direct een reden om van job te veranderen. Maar als mensen ergens anders 500 euro meer per maand kunnen verdienen, dan tikt dit wel aan: 500 euro bruto is immers meer dan 6000 euro op jaarbasis. 

6. Geen doorgroeimogelijkheden

Een aantal andere kandidaten wilden doorgroeien naar supervisor of PLC-programmeur. Dit kon niet binnen de huidige onderneming, omdat er al iemand op die plaats zat.

7. Te lange afstand

In België gaat het hem niet zo vaak om de afstand, maar eerder om bepaalde snelwegen (met E313 als koploper).

Kandidaten die in de file staan, verliezen tijd. Alles boven de 30 minuten is vaak te veel. En dit is ook logisch: tijd in de file, is tijd die je kan spenderen aan je familie, hobby’s of .. bijverdienen!

8. Saaie jobinhoud

Enkele techniekers wilden gaan programmeren. Anderen wilden dan eerder aan de slag als electrical en instrumentatie technician.

Technische complexiteit en uitdaging blijven belangrijke bronnen van werkgeluk bij techniekers. 

9. Geen goede werksfeer

Op sommige bedrijven wordt er gemanaged vanuit een ivoren toren, bij andere werkt de supervisor of maintenance manager veel dichter bij zijn personeel. Soms is er ook een slechte sfeer door een bepaalde collega die de boel verpest. Onze consultants weten waar dit het geval is door dagdagelijks contact met kandidaten.

10. Verkeerd ploegensysteem

Dagdienst, twee ploegen, drie ploegen, vijf ploegen en volcontinu. Om nog maar te zwijgen over de vaste nacht en het weekend.

Mensen die single waren, en nu een vriendin hebben gevonden, wilden bv. veranderen naar dagdienst. Dit zet minder druk op de relaties.

Er zijn natuurlijk nog andere redenen. We merken heel duidelijk dat we door onze kennis altijd een passende oplossing kunnen aanbieden.

En jij? 

Ook jij zal vast en zeker enkele zaken hebben die beter kunnen. 

Vaak beseffen mensen pas wat er allemaal mogelijk is, eens ze de markt verkend hebben. 

Andere bedrijven bekijken en solliciteren vraagt natuurlijk veel energie, en vandaar kunnen wij jou de volgende oplossing bieden:

Een vrijblijvend gesprek van 15 minuten waarin je exact te horen krijgt op welke manier we jouw droomjob vinden.

  • Geen CV vereist
  • Geen sollicitatiebrieven of interviewvoorbereiding
  • Geen verdere verplichtingen

Interesse? Vul hieronder je gegevens in!